Interviewtechnieken focusgroep

Een goed interview staat of valt met de vaardigheden van de moderator; en natuurlijk met oprechte interesse in je doelgroep. In de training gespreksleider focusgroepen & interviewtechnieken leer je:

 • Open te luisteren naar je klant
 • De juiste vragen te stellen en door te vragen naar dieperliggende behoeften
 • Direct toepasbare interviewtechnieken
 • Een focusgroep in goede banen te leiden

In een mix van theorie en praktijk ontvang je talloze handvatten en tips voor het uitvoeren van een interview. Zodat je vol vertrouwen en met een gedegen basis aan de slag kunt als moderator. En succesvol een interview of focusgroep kunt leiden.

Wij bieden de volgende trainingen aan:

 • Training gespreksleider focusgroepen en interviewtechnieken
  • Wat? Een training van een dag waarin je basisvaardigheden aanleert voor het leiden van een interview voor kwalitatief onderzoek: single interviews en focusgroepen. Een gebalanceerde mix van theorie en praktijk, met veel tips en trics. Je oefent die dag op je medecursisten.
  • Voor wie? Een in-company training voor ca. 10-15 personen. Geschikt voor iedereen die wel eens interviews voor kwalitatief onderzoek uitvoert, of daar mee wil gaan beginnen.
 • Masterclass gespreksleider focusgroepen en interviewtechnieken
  • Wat? Een intensieve training van 2 dagen – o.b.v. een actuele of fictieve onderzoekscase:
   1. Fase 1 // de basis: goed onderzoek start met de juiste basis, de juiste onderzoeksvraag. In deze fase leer je alles over briefing, onderzoeksdoel, selectie van respondenten, stimulusmateriaal en gespreksleidraad. Kortom, alles wat je nodig hebt om een goed kwalitatief interview uit te voeren.
   2. Fase 2 // het interview: in deze fase ga je onder begeleiding uitgebreid oefenen met single interviews en het leiden van focusgroepen met echte respondenten. Met veel tips en trics die je gelijk kunt toepassen, mooie praktijkvoorbeelden en feedback waar je verder mee kunt. Ook leer je creatieve en projectieve technieken in te zetten om meer onbewuste gevoelens naar boven te halen.
  • Voor wie? Een in company training voor kleinere groepen (ca. 6 personen), met veel individuele coaching. Voor marketeers, beleidsmakers of junior/menior onderzoekers die verdieping zoeken en hun onderzoeksvaardigheden naar een volgend niveau willen brengen.

Rapportage-training
Optioneel kan de masterclass worden uitgebreid met een rapportage-training. Het rapporteren van kwalitatieve onderzoeksresultaten is een vak op zich. In deze dagcursus leer je basisvaardigheden voor het analyseren en rapporteren van klantreacties in kwalitatief onderzoek.

Trainer: Barbara Stephanus
De training en masterclass gespreksleider en interviewtechnieken wordt gegeven door Barbara Stephanus; enthousiast trainer met ruim 20 jaar ervaring als kwalitatief onderzoeker in commerciële branches (retail, media, FMCG, financiële en zakelijke dienstverlening, automative, personal care) en de non profit sector. Haar rijke kennis en ervaring zet zij in om deelnemers de kneepjes van het vak bij te brengen. 

Bij grotere groepen werkt Barbara samen met senior trainers, allen afkomstig uit de onderzoekspraktijk. Zij kennen de kneepjes van het vak en kunnen legio praktijkvoorbeelden aandragen.


"Met haar enthousiasme en vakkennis heeft Barbara ons de beginselen van het exploratief onderzoek bijgebracht. Dankzij haar training en coaching on the job zijn wij als marketeers nu veel beter in staat met onze klanten in gesprek te gaan, goed te luisteren en te interpreteren wat zij zeggen.”

Esther Sanders, propositie marketeer SNS


interviewtechnieken claro research